söndag 14 december 2008

Kolhydrater


Kolhydrater är kroppens främsta bränsle. 
Kolhydrater finns framförallt i bröd, pasta, ris, grönsaker och frukt. Kolhydrater är ett samlingsnamm för socker, stärkelse och kostfiber.Kroppen bryter ner kolhydraterna till glukos. När glukosen tas upp i blodet kallas det för blodsocker. Kroppen behöver glukos för att bygga upp cellerna och hjärnan för att den ska fungera. Om man äter för lite kolhydrater blir man trött och förlorar energi.
Men hur ska man veta vilka är bra och vilka är dåliga kolhydrater ?
Bra kolhydrater är de som tar långt att dela upp I kroppen. Dessa kallas för långsamma kolhydrater. De hittar man i bla. bönor, pasta, ris potatis, rotfrukter samt grovt bröd. Det är bäst att äta långsamma kolhydrater för att de håller blodsockret på en jämn nivå ganska länge. På så sätt förminskar man godissug och småätande.
Det betyder inte att man ska helt undvika snabba kolhydrater.
Godis, läsk, saft, kakor, bullar, kex, och vitt bröd är några exempel på livsmedel som innehåler snabba kolhydrater. Dessa kan vara bra när man behöver få en snabb energikick. Man ska dock aldrig ersätta långsamma kolhydrater med snabba. De påverkar blodsockern negativt, så att det stiger hastigt och sedan stupar brant.

Inga kommentarer: